Fes-te  voluntari

El voluntariat a l'AFANOC

L’AFANOC té el privilegi de comptar amb un nombrós equip de persones que actuen de forma voluntària amb l’entitat, desenvolupant una tasca complementària a la de l’equip professional per tal d’oferir una atenció integral a les famílies i ajudar a assolir els objectius de l’associació.

El voluntariat suposa un suport fonamental per a l’entitat i un valor afegit determinant en la consecució dels seus objectius i la realització dels diferents projectes, alhora que és un element molt important per a la millora de la qualitat de vida dels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies.

El voluntariat d’AFANOC té presència en diferents espais d’intervenció.Per a nosaltres, tant important és l’actuació dels voluntaris que accedeixen als centres hospitalaris o als domicilis acompanyant a les persones que estan malaltes o als seus familiars, com la contribució de voluntaris/àries que col·laboren en campanyes, actes o donant suport a l’entitat tot desenvolupant tasques administratives. Tot són formes igualment necessàries i importants perquè l’entitat tiri endavant.
 • · Intervenció hospitalària: té la funció d’acompanyar, donar suport, jugar, oferir activitats lúdiques, etc. als infants i adolescents i als seus cuidadors durant els períodes d’ingrés a l’hospital.
 • · Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron de Barcelona: es presta un servei actiu els 365 dies de l'any, de 10h a 21h (en diferents torns) al Servei d’oncohematologia pediàtrica i  de 10h a 15h a l'Hospital de dia de la mateixa institució.
 • · Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona: de forma puntual, en aquells casos en què hi ha ingressat un   infant o adolescent i es requereix el suport d’un voluntari/ària.
 • · Intervenció domiciliària: els infants i adolescents que tornen a casa després d’una estada a l’hospital, sovint no podem reprendre les activitats que formaven part de la seva quotidianitat (anar a l’escola, activitats extraescolars, interaccionar amb iguals...). Comptar amb el suport d’un voluntari/ària ajuda a normalitzar la vida quotidiana i dóna suport  tant al nen/a que està malalt, com als seus principals cuidadors i germans/es.
 • · La Casa dels Xuklis: tot i ser un recurs temporal per a les famílies es pretén oferir un suport específic durant el temps que hi estiguin allotjats. Per aquest motiu, de dilluns a divendres, un equip de persones es fa càrrec de la sala de jocs, de 17h a 19h. Per aquelles famílies que ho necessitin, es compta amb la presència de voluntaris domiciliaris.
 • · Tasques administratives: col·laborar, a la seu de l’entitat, en tasques de suport a la gestió i organització de les activitats que du a terme l’associació.
 • · Actuacions de sensibilització i difusió: participació en actes, campanyes i esdeveniments públics per tal de normalitzar la malaltia, fer difusió de la tasca que desenvolupa l’AFANOC al voltant d’aquesta realitat i ampliar la base social i econòmica de l’associació (“Posa’t la Gorra!”, St. Jordi, )
Per a formar part de l’equip de voluntariat de l’AFANOC, és imprescindible: · Ser major de 18 anys. · Fer un curs de formació inicial i fer una entrevista personal . · Realitzar el curs de formació “Voluntariat, Nen malalt i família”. · Conèixer la missió de l’entitat, compartir-la i comprometre’s. · Assistir a les reunions de coordinació i seguiment del voluntariat.
 • El nostre equip de voluntariat va rebre l'any 2006 el Premi d'àmbit Nacional de la Generalitat de Catalunya per la tasca realitzada, tant en l'àmbit hospitalari com en el domiciliari.
 • El novembre del 2009 l'AFANOC va rebre el Premi Estatal de Voluntariat Social.
Voluntariat domiciliari i hospitalari: Jordi Martínez | voluntariattgn@afanoc.org

Escola de formació

L'AFANOC és Escola de Formació reglada dins del Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya de la Subdirecció General de Cooperació Social i Voluntariat del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

Per aquest motiu, totes les persones que realitzin qualsevol dels cursos que oferim reconeguts, rebró un diploma de participació.

Per ser voluntari/ória de la nostra associació és necessari passar per un procés de formació i preparació inicial. A més a més, durant l'any oferim diferents cursos de formació específica i d'aprofundiment per a aquelles persones que ja són voluntóries des de la nostra Escola de Formació.
L'equip de voluntariat de l'AFANOC estó constituït per persones que dediquen el seu temps lliure a acompanyar, donar suport i millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents que passen per una malaltia de llarga durada com és el cóncer i de les seves famílies. Amb el seu suport, representen un aire fresc pels infants i adolescents i les seves famílies i fan que els dies siguin diferents.

Des de fa temps, s´ha vist la formació com el millor recurs per ajudar al voluntariat a dotar-se d´eines i estratègies per incorporar parómetres de qualitat en la tasca que desenvolupen. A més a més, tenir una oferta formativa considerem que és un deure de les associacions que acullen grups de voluntariat i per tant, un dret de la persones que actuen de forma voluntória.

Per totes aquestes raons, es creu necessari aprofundir en temes relacionats amb l'acompanyament i la relació d'ajuda personal per fer front a situacions d'un impacte emocional elevat.

Entesa així, la formació del voluntariat no suposa únicament un instrument de sensibilització i preparació, sinó que reverteix directament en la motivació de la persona voluntória i en l'enriquiment de la seva experiència personal a través de l'entitat on fa el voluntariat.

Essent conscients de la dificultat en la tasca que els voluntaris/óries realitzen, donem molta importóncia a la formació permanent de les persones que composen el nostre equip de voluntariat, així com de tots els voluntaris hospitalaris i domiciliaris d'altres entitats o voluntariat social que vulguin formar-se a la nostra Escola de Formació del Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya.
Com a Escola de Formació reglada que som, la realització de qualsevol d'aquests cursos dóna dret al lliurament d'un diploma oficial.

Els cursos que tenim reconeguts són:
 • · "Voluntariat, Nen Malalt i Família"
 • · "Tècniques de Relaxació. Un recurs per potenciar la salut "
 • · "El joc com a mitjó d'expressió"
 • · "El Pallasso Hospitalari. Riure per viure"
Revolution Slider Error: Slider with alias posat-la-gorra not found.
Maybe you mean: 'slider_afanoc' or 'slider-casa-dels-xuklis' or 'potsAjudar' or 'jo_implico' or 'puedesayudar' or 'casa-dels-xuklis-patrocinadors'